Waarom Turkije?
De vraag ‘Waarom Turkije?’ is snel beantwoord. De economie groeit explosief (2010: 9 procent, 2011: 8,5 procent), het land heeft een steeds rijkere midden klasse en Turkije merkt weinig van de crisis. Dit komt mede door de zware economische en financiële crisis waar het land in 2000 en 2001 mee te maken had. Om de crisis toen te bezweren, zijn veel hervormingen doorgevoerd. Zo is onder andere het bankenstelsel op de schop gegaan: maatregelen waarover de Europese landen het niet eens kunnen worden.
Verder wordt alleen al in Istanboel meer geproduceerd dan in de meeste nieuwe Europese lidstaten en doordat Turkije lid is van
de douane-unie van de Europese Unie, is het makkelijk importeren en exporteren. De ligging tussen Europa en Azië maakt Turkije ook aantrekkelijk als springplank naar het Midden-Oosten en Centraal-Azië.
Wat kun je er kwijt?
De exportcategorieën machinebouw en chemie zijn goed voor 60 procent van de uitvoer. Deze bedroeg in 2011 zo’n 5 miljard euro. Vooral de export van weg tractors stijgt. Werden er in 2009 nog 684 tractors verscheept, in 2011 waren dat er al meer dan 4.100. In de uitvoer van (ijzer)schroot gaat ook veel geld om: 500 miljoen euro. Dat vormt tien procent van de totale export.2 Telecom, kunststof en computers zijn samen goed voor 25 procent van de export. In Turkije is ook veel vraag naar kennis en oplossingen in de volgende sectoren:
Agrarische sector
Glastuinbouw
Veeteelt
Energiesector
Watersector
De komende vijf jaar
Zelfs de gevreesde kredietbeoordelaar Moody’s heeft in juni 2012 de beoordeling van Turkije verhoogd. Eigenlijk is iedereen het er wel over eens: de Turkse economie is booming en zal de komende jaren met gemiddeld vijf procent groeien. De verwachting is dat de Turkse economie Nederland inhaalt in 2014. In 2050 is Turkije de twaalfde economie van de wereld en de zesde van Europa, zo voorspelt onder
andere PWC (Price waterhouse Coopers).